duminică, 22 mai 2011

Forta centripeta .Forta centrifuga

                                                  Forta centripeta

Pentru a mentine un corp pe o traiectorie circulara, trebuie aplicata asupra acestuia o forta numita forta centripeta , care imprima corpului acceleratia centripeta, conform principiului al II-lea al dinamicii.
Modulul acestei forte este dat de relatia:
Întrucât , aceasta forta este directionata pe suportul vectorului acceleratie centripeta si are acelasi sens, deci spre centrul de rotatie.
Forta centripeta nu este un nou tip de forta;natura fortei centripete este diferita în diferite situatii, dupa cum rezulta din exemplele urmatoare:
•  în cazul unui corp legat de o sfoara si rotit în plan orizontal sau vertical, forta centripeta este o forta elastica data de fir.
•  Pentru Luna, care se roteste în jurul Pamântului pe o orbita circulara, forta centripeta este forta de atractie gravitationala exercitata de Pamânt asupra Lunii.
•  Pentru un electron care se roteste în jurul nucleului atomic, forta centripeta este forta de atractie dintre electron si nucleu, de natura electrostatica.
Forta centrifuga

Conform principiului al III-lea al dinamicii, simultan cu forta centripeta (actiunea), apare si forta centrifuga (reactiunea).Ea este aplicata în centrul de rotatie si tinde sa deplaseze acest centru catre periferie.

Forta centrifuga la curbe :
Pentru a evita lunecarile laterale (sau deraierea trenului), trebuie ca rezultanta dintre greutatea vehiculului si forta centrifuga, ambele aplicate în centrul de greutate, sa fie perpendiculara pe suprafata drumului. (vezi figura 1)
, unde r este raza de curbura
În figura alaturata se vede ca F Cf = mg tg

Deci :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu